Κοινό Δελτίο Τύπου E.O.THA – Greek Thalassaemia Federation, Π.Ε.Π. ΠΑ.Μ.Α., ΠΑ.Σ ΠΑ.ΜΑ

ΜΟΙΡΑΣΟΥ

Την Πέμπτη 19/10/2023 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας – Ε.Ο.ΘΑ. (κ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΙΒΑΝΟΣ), του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο – ΠΑΣΠΑΜΑ (κ.κ. Maria Angelopoulou, Βάνα Μυρίλλα) και της Πανελλήνιας Εταιρείας Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία – Π.Ε.Π.Π.Α.Μ.Α. (κα Sonia Tsakona) με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, η οποία έγινε σε θετικό κλίμα, εκτέθηκαν τα σημαντικότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με κύρια έμφαση στις ελλείψεις αίματος. Τονίστηκε η διαχρονικότητα του προβλήματος και η καθυστέρηση στην λύση του θέματος. Από την πλευρά μας εξηγήσαμε τους λόγους για τους οποίους θεωρούμε ότι υπάρχει αυτή η δυσλειτουργία του συστήματος και προτείναμε ως βασική και μόνιμη λύση την επίσπευση της Κεντρικής Διαχείρισης του Αίματος με άμεση συγκεντροποίηση της συλλογής και επεξεργασίας αρχικά πιλοτικά στον Νομό Αττικής, σύστημα forecasting και replacement και δημιουργία αποθεμάτων αίματος, κεντρικό σχεδιασμό εξορμήσεων και δημιουργία περαιτέρω αιθουσών αιμοληψίας εκτός νοσοκομείων. Ζητήσαμε επίσης να υλοποιηθούν καμπάνιες εθελοντικής αιμοδοσίας με στόχο την προσέλκυση νέων αιμοδοτών και την ανάπτυξη της κουλτούρας της επαναλαμβανόμενης αιμοδοσίας. Παράλληλα ζητήσαμε να υπάρχει ειδική αναφορά για την εθελοντική αιμοδοσία στα σχολεία για την υιοθέτηση αιμοδοτικής συνείδησης και εν γένει εκπαίδευσης μελλοντικών γενιών αιμοδοτών.

Περαιτέρω αναφερθήκαμε στις ελλείψεις προσωπικού των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου και των υπηρεσιών αιμοδοσίας οι οποίες χρήζουν άμεσης στελέχωσης με προκήρυξη θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού και ζητήσαμε να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί σε προκήρυξη θέσεων που επίκειται στις αρχές του έτους 2024.

Επίσης συζητήθηκαν:

• Η άμεση ανάγκη επαναλειτουργίας της Ειδικής Επιτροπής Μεσογειακής Αναιμίας του ΚΕΣΥ

• Η αναμόρφωση του Θεσμικού Πλαισίου (ΦΕΚ 2267/τ.Β/2007) για την Οργάνωση και Λειτουργία των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου

• Η άμεση έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) για την αύξηση των εξόδων μετακίνησης των ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο λόγω μετάγγισης, αφαίμαξης ή αφαιμαξομετάγγισης

• Οι ελλείψεις φαρμάκων και

• Οι άδειες των πασχόντων λόγω νόσησης από covid 19

Ο Υφυπουργός σχετικά με τις ελλείψεις αίματος ανέφερε ότι ήδη έχει έρθει σε επαφή με αρμόδιους φορείς και σε ένα μήνα περίπου θα μας καλέσει για νέα συνάντηση όπου θα μας ενημερώσει για το πλάνο δράσεων που θα αποφασίσουν για την τελική λύση του θέματος ενώ παράλληλα αναμένουμε και την επίλυση όλων των θεμάτων που τέθηκαν προς συζήτηση.

(16 επισκέψεις, 1 σήμερα)