ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΕΟΘΑ-ΠΑΣ.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑΣ (Ε.Ο.ΘΑ.)

ΚΑΙ Ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΑΝΤΙΑΝΑΙΜΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ (Π.Α.Σ.)

 

Στη Λευκωσία της Κύπρου το Σάββατο 5 Μαΐου 2018, υπογράφουν το πρωτόκολλο Αδελφοποίησης των φορέων τους, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας Βασίλης Δήμος και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου Μιλτιάδης Μιλτιάδους, έχοντες τη σύμφωνη και ομόφωνη γνώμη των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων τους, στο πλαίσιο Ημερίδας για τη Θαλασσαιμία την οποία οργανώνει ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος. Οι εκδηλώσεις γίνονται εν όψη του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας που είναι στις 8 Μαΐου.

Η ιδέα για την αδελφοποίηση των δύο φορέων ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη όταν τα μέλη των δύο Διοικητικών Συμβουλίων Ελλάδος – Κύπρου συναντήθηκαν στο πλαίσιο του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου Θαλασσαιμίας και Αιμοσφαιρινοπαθειών που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο φορείς έχοντας κοινές απόψεις και όμοιες διεκδικήσεις, υπηρετώντας ίδιους στόχους και εξυπηρετώντας ομοιοπαθείς ασθενείς, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πιο ουσιαστικές ανταλλαγές ιδεών, σε πιο συχνή οργάνωση κοινών δράσεων και κυρίως στην ενδυνάμωση της μεταξύ τους φιλίας, η οποία άλλωστε αποτέλεσε και την βάση για την υπογραφή της Αδελφοποίησης.

 «Αναγνωρίζοντας ότι η Αδελφοποίηση είναι ένα πολύτιμο ευρωπαϊκό εργαλείο ενημερωτικής – θεραπευτικής σύμπραξης και ανθρώπινης συνέργειας, η Αδελφοποίηση αυτή ήταν για μας ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Με τα αδέλφια μας, τους Κυπρίους δεν ενώνουμε μόνο τα κοινά μας όνειρα και τους κοινούς μας στόχους, αλλά ενώνουμε και τα κοινά καθημερινά μας προβλήματα. Πάνω απ όλα όμως ενώνουμε και τη δύναμη μας για τα λύσουμε μαζί βελτιώνοντας την καθημερινότητα όλων των πασχόντων σε Ελλάδα και Κύπρο» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας κ. Βασίλης Δήμος, τονίζοντας ότι αυτή η Αδελφοποίηση έχει ευρωπαϊκή προοπτική και ευρωπαϊκή ταυτότητα η οποία θα ωφελήσει άμεσα και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη.

Κύριοι άξονες της Αδελφοποίησης θα είναι η μεταξύ τους αλληλεγγύη, η σύσφιξη των σχέσεων τους και ο συντονισμός κοινών δράσεων με απώτερους στόχους:

– Τη στενή και ουσιαστική συνεργασία στην από κοινού προσπάθεια για την καλύτερη αντιμετώπιση της Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου

– Την επιδίωξη λύσεων στα πάσης φύσεως προβλήματα όλων των ατόμων με τις ανωτέρω νόσους

– Την προώθηση και εξειδίκευση της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ανωτέρω νόσων με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα αγωγής, καθώς και την προώθηση και το συντονισμό της επιστημονικής έρευνας

– Την προώθηση της ανάπτυξης του θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας, με σεβασμό και εφαρμογή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διέπουν την εθελοντική αιμοδοσία,

– Τη διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων ενημερωτικού, μορφωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, ώστε να συμβάλλουν στην πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη των πασχόντων με Θαλασσαιμία/Δρεπανοκυτταρική Νόσο με σεβασμό στην προσωπικότητα τους

– Την ενημέρωση του κοινού για θέματα που αφορούν στη Θαλασσαιμία και την ανάδειξη του δικαιώματος των Θαλασσαιμικών για ισότιμη κοινωνική συμμετοχή και πρόοδο.

Οι δυο φορείς δηλώνουν ότι απόφαση της Αδελφοποίησης τους, αποτελεί την απαρχή μιας συνεχούς συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό και αποφασίζουν να διατηρήσουν την αυτονομία τους και να έχουν κοινές δράσεις και εμφανίσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

 
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αδελφοποίηση θα διαδραματίσουν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο Φορέων, με την ενεργό συμμετοχή στις κοινές τους δραστηριότητες, καθώς η πράξη της Αδελφοποίησης δεν θα μείνει μια τυπική διαδικασία στα χαρτιά, αλλά θα αποτελέσει την αρχή για μια ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα στους δύο φορείς, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην ποιοτική και πολιτιστική άνοδο της ζωής όλων των μελών του κάθε φορέα.

Οι παραπάνω όροι της συμφωνίας Αδελφοποίησης δε θα είναι στατικοί, αλλά θα βελτιώνονται παραγωγικά με την πρακτική εφαρμογή τους, στο πλαίσιο των καταστατικών των δύο φορέων.

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της

Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας

 

            O ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

       ΒΑΣΙΛΗΣ  ΔΗΜΟΣ                                                      ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΑΛΑΚΗ

(6 επισκέψεις, 1 σήμερα)